01 02 03 04 05

Vesti

U LOVIŠTU 50 EVROPSKIH JELENA

Polovinom aprila u Lovačkom udruženju „Paraćin“, u Paraćinu, održana je Redovna godišnja skupština, u sali Pozorišta, u prisustvu 46 delegata.
- Sve odluke donete su jednoglasno što još jedanput potvrđuje spremnost i opredeljenost lovaca paraćinskog kraja da kroz lovove i druženja doprinose ukupnom razvoju i napretku ne samo Paraćina već i njegove okoline, kaže Dragiša Jovanović, predsednik Skupštine LU „Paraćin“.
Od 1902. godine, do danas, lovstvo Paraćina utiralo je put napretka očuvanjem divljači i unapređenjem lovstva. Ne može da se zanemari podatak da u ovom lovištu, od 45.276 hektara lovne površine, ima čak i evropskog jelena(oko 50 grla). Oni se nalaze u kučajskom reviru na potesu Čestobrodica – Grza - Sisevac.
Inače, oko 620 lovaca, organizovano je u četiri revira, i to: juhorski, moravski, crnački i kučajski. U 35 katastarskih opština ima 40 lovačkih sekcija.
Lovačko udruženje „Paraćin” raspolaže inkubatorskom stanicom, čiji je kapacitet 24.640 pilića kao i službenim prostorijama u strogom centru Paraćina.
Od lovačkih susreta poznata je hajka na lisice: „Zlatna lisica Čukare”.
Među brojnim manifestacijama koje se organizuju na paraćinskom području, najznačajnije su lovačke, čime se doprinosi očuvanju prirode i divljači, zaštiti biodiverziteta i povećanju turističke ponude ovog kraja, ističe predsednik paraćinskih lovaca Nikola Lešjanin.

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU